A Home Staging az ingatlanok eladásra való felkészítése.

Tudatos arculattervezéssel, egységes stílus kialakításával, ingatlanértékesítési styling és profi fotós alkalmazásával, magas minőségű hirdetéssel és marketinggel az eladásra váró ingatlanok többsége 30 napon belül elkel, méghozzá 10-30%-kal drágábban, 3-5 vagy akár 10 millió forinttal többért!

A Home Staging nem csupán a dekorációról szól: ez a lakás eladásának tudománya és művészete, mely magában foglalja a vizuális megjelenésen túl az ingatlanpiaci ismereteket, a marketinget, a befektetés-elemzést, a lakás értékbecslését, az eladók és a vevők pszichológiáját és még számtalan mást…

A Home Staging célja: a lakásban rejlő potenciál kiemelése

Az ingatlan eladás előtti felkészítése (Home Staging) eredményeképpen:

 • ELADHATÓVÁ varázsoljuk az ingatlant magasabb színvonalra emelve azt!
 • A cél: kitűnni a kínálatból, megmutatva az ingatlan legjobb arcát. Hiszen 100 emberből csak 4 látja a terekben rejlő lehetőséget, a többi 96-nak meg kell mutatni!
 • Ennek eredményeképpen az idegölő stressztől megszabadulva a lehető leggyorsabban, kiemelkedően magas áron gazdára találnak a felkészített lakások/házak!

Ehhez sokszor elengedhetetlen a szakértő külső szem bevonása! Ha kell csupán tanácsot adunk, vagy akár átrendezzük, berendezzük és dekoráljuk a tereket, és stílust is adunk az enteriőröknek.

Egy rövid történet: A budai lakást eredetileg 26 millióra, maximum 27 millióra becsülte az ingatlanos, kevesebb, mint fél millió forint költéssel egy teljesen új arculatot kapott a lakás, s ezzel, hogy a legjobb arcát sikerült megmutatni 1 hónapon belül 29,5 millióért gazdára talált az eladó elégedettségére és a vevő nagy boldogságára! (előtte több, mint egy évig hirdették hiába!) Ez az a happy end, amiért érdemes dolgozni! 

Miért van szükség arculat kialakítására?

Mert a cél az, hogy

 • megteremtsük a tökéletes első benyomást, aminek megismétlésére nincs lehetőség, ami által a vevőjelöltek
 • beleszeretnek az ingatlanunkba,
 • kitűnjünk a hatalmas kínálatból,
 • megmutassuk a lakásban/házban rejlő előnyöket, lehetőségeket és pozitív tulajdonságokat, bemutatva a helyiségek funkcióit
 • megkönnyítsük a vevők számára, hogy elképzeljék, hogy ott élnek, ezáltal egy új élet lehetőségét kínálni.

Miért jó ez Nekem?

 • A befektetett energia, idő és pénz sokszorosan megtérül!
 • Nincs bosszankodás, tétlen várakozás, türelmetlenség, kiszolgáltatottság, felesleges pénzkidobás.
 • Mert nyugodt lehetsz és biztos abban, hogy mindent megtettél a sikeres ingatlaneladás érdekében, amit csak lehet.
 • A módszer komplex alkalmazása révén könnyebben, gyorsabban és hamarabb vevőre talál az ingatlanod, így nem kell annyi időt, pénzt és energiát az eladásra áldozni.
 • A piaci áron, de jellemzően annál 10-30%-kal magasabb áron sikerül eladni a lakásod.
 • Az eladás után továbbléphetsz új céljaid felé, megvalósíthatod amire vágysz – legyen az egy új otthon, befektetés, vagy bármi más.

Kinek ajánlom a Home Staging alkalmazását?

 • akik szeretnék a lehető legtöbbet kihozni az ingatlanjuk eladásából és nem szeretik a felesleges pénzkidobást.
 • akik nem akarnak bukni az ügyleten, sőt szeretnék felülmúlni eredeti elképzeléseiket.
 • akik szeretnének gyorsan pénzt látni az ingatlan értékesítéséből.
 • akik szeretnének mihamarabb továbblépni, új életet kezdeni.
 • akiket sürget az eladás, de nem szeretnék, ha el kéne kótyavetyélni a legnagyobb vagyontárgyukat.
 • akik a sikeres és hatékony ingatlanértékesítésből származó nyereséget magukra, álmaik megvalósítására és családjukra szeretnék elkölteni.
 • akik nem szeretnének még fél-1 év múlva is azon bosszankodni, hogy még mindig nem kelt el a lakásuk, pedig már mennyi időt, energiát, pénzt áldoztak a hirdetésekre és az egész eladási folyamatra.
 • illetve azoknak, akik már túl régóta szeretnék eladni ingatlanjukat, csak eddig a szokásos módszerekkel nem jártak sikerrel!

Kinek nem ajánlom a Home Staginget?

 • akik még nem biztosak benne, hogy mit is szeretnének tenni, nem tudnak továbblépni, nincs meg az elhatározás.
 • akik azt gondolják, hogy a lakásuk így van jól, ahogy van és nem kell vele foglalkozni, úgyis jön valaki, akinek éppen ez kell éppen azért az árért, amit elképzeltek.
 • akik azt gondolják, mindegy mikor és mennyiért kel el az ingatlanjuk, mert nem sürgős és amúgy sem kell semmire a belőle származó összeg.
 • akik megijednek attól a gondolattól, hogy mi lesz, ha a jövő héten elkel a lakásuk és költözniük kell.
 • akik várják a csodát, akik azt gondolják, hogy nem kell semmit sem tenni, mert úgyis megoldódik minden magától is.

Alapvetően 3 szinten valósulhat meg a Home Staging:

1. Alapszinten: Home Staging tanácsadás alapján kb. az ingatlan értékének 0,5-2%-ának megfelelő összeget (átlagos lakásnál 2-300 ezer forint) kíván meg a felkészítés. Ebben az esetben pl. takarítás, rendrakás, szanálás, bútorok áthelyezése, kipakolása, minimális javítási munkálatok elvégzésére kell gondolni. Hogy a végeredmény egy szellősebb, tágasabb otthon legyen, ami alapján a vevő a saját életterét megtalálhatja az általunk kínált lakásban!

2. Magasabb szinten a Home Staging az ingatlan értékének 2-5%-át (átlagos lakásnál 500ezer – 1 millió Ft) teszi ki, az ingatlan értékétől függően.
Ekkor már kisebb-nagyobb javítások elvégzése is feladat lehet, illetve egy tisztasági festés is általában beletartozik, semleges árnyalatokkal, megfelelő dekorációs tapéta, egyéb faldekorációk elhelyezésével, esetleg új bútorok beszerzésével stb., amit az adott lakás/ház eladása megkíván, szakértői mérlegelést követően.

3. Befektetéssel kombinált Home Staging
Ezen a szinten már %-ban nem fejezhető ki a beruházás mértéke, ebben az esetben (általában 15-20 millió forintot meghaladó értékű lakásoknál alkalmazzuk). Azért eszközlünk beruházásokat, hogy azok ne csupán az eladás megtörténtét idézzék elő a befektetett összeg megtérülésével és némi értéknövekménnyel, hanem azon felül is nyereséget termeljen. Azonban ebben az esetben nagyon tudni kell, hogy mire érdemes költeni és mi az a kiadás, ami már nem segíti az eladást, csak a hozamot csökkenti! Javaslom, hogy ilyen irányú beruházást csak szakértő bevonásával tegyünk!

I. Home Staging (ingatlanfelkészítés)

0. lépés: Döntés és általános információk elküldése
Amennyiben az ügyfél eldöntötte, hogy IGAZÁN SZERETNÉ ELADNI lakását/házát felkeres engem. Ekkor én minden esetben azt kérem, hogy küldjön számomra fotókat, minden helyiséget bemutatva, az ingatlan környezetét is, illetve információkat, paramétereket is kérek, illetve az előzményekre is kíváncsi vagyok, a célokra és a vágyakra. Amennyiben az ingatlan már meghirdetésre került akkor az addigi tapasztalatok is fontosak, illetve minden esetben kérem, hogy a hirdetés linkjét is csatolja a levélhez.

1. lépés: Ingatlanfelkészítési tanácsadás és konzultáció a helyszínen (1,5-2,5 óra)
Budapesti és Pest megyei lakások/házak esetében a helyszín megtekintésével kezdődik az ingatlanfelkészítés. Ekkor a lehetőségeket (pénzügyi, időbeli és a lakás/ház kínálta lehetőségeket) és a megrendelő céljait összhangba hozzuk, és a konkrét tennivalók, megoldási utak kijelölésre kerülnek. Ennek eredményeképpen miután a szükséges feladatok kijelölésre kerültek következhet a megvalósítás. A sikeres eladáshoz vezető további lépések minden lakásnál mások, így azokat a mindig a konzultáción tudjuk átgondolni-átbeszélni, amikor már minden információ birtokában vagyok/vagyunk. Lakásra és megbízóra kell szabni minden esetben a Home Staging folyamatokat! Ekkor fotókat készítek (min. 100 db) az ingatlanról, hogy semmilyen apró részlet se maradjon ki, ami később ronthatja a végeredményt.

2. lépés: Tennivaló és beszerzési lista, az ingatlan piaci értékének közelítő meghatározása
A konzultáción megbeszélt tennivalók, és javaslatok írásba foglalása, az adott ingatlanpiaci szegmens elemzése, az ingatlan pozicionálása a majdani elkészült állapotra, a költségek optimalizálása, ekkor vizsgáljuk meg, hogy mi az, amit ténylegesen rá szabad költeni eladás előtt az ingatlanra, illetve azt hogy mi a vevők minimális elvárása a környéken a hasonló lakásokkal szemben. E-mailben elküldésre kerül a lista.

3. lépés: A tennivalók elvégzése – folyamatos e-mailes, telefonos konzultáció
A Megbízó elvégzi/elvégezteti a szükséges tennivalókat, amennyiben igényt tart a folyamatos segítségnyújtásra, természetesen ebben is állunk rendelkezésére, hiszen számunkra az a legfontosabb, hogy a tökéletes piacképes végeredmény megszülessen. Ezen lépés eredményeképpen letisztul a tér, a lakás már majdnem fotózható állapotban van.

4. lépés: Az eredmény ellenőrzése
Amikor a Megbízó elvégezte a szükséges tennivalókat, rengeteg fotót kérem újra, amiben minden részlet bemutatásra kerül, hogy lássam, hogy mire van még szükség, amíg a fotózásra kerül a sor. Ekkor megbeszéljük az utolsó simításokat, megbeszéljük, hogy a fotózáshoz mire van még szükség, majd következhet a …

5. lépés: Ingatlanértékesítési styling és a profi fotózás
Ez a lépés már professzionális segítséggel zajlik, ez a 2. helyszíni alkalom, a célja, hogy minden tökéletesen a helyére kerüljön és a tökéletes vizuális megjelenés biztosítva legyen. A fotózás alatt a fotós instruálása és ellenőrzése is ide tartozik. Általában 3-6 órát vesz igénybe átlagos méretű (50-70 nm) lakás esetében.
A fotózásra kellékek, dekorációk, bútorok és kiegészítők biztosítása is kérhető. a teljes folyamatot átadni profi kezekbe.

II. Piacra lépés - ingatlanértékesítési marketing

6. lépés: Piacra lépéshez szükséges anyagok előállítása
Az ingatlan készen áll a bemutatásra, a meghirdetésre, a tökéletes fotók is elkészültek, ekkor jöhet a piacra lépés. Elsőként szükség van egy méretarányos, méretezett, továbbá egy berendezett, “színes-szagos” alaprajzra. Ez alapján tudják a vevők elképzelni a térben saját életüket, illetve a méretek alapján saját bútoraikat elhelyezni. A lakásokhoz általában saját egyedi bemutatkozó honlapot készítünk, ami még inkább kiemeli a kínálatból, igényességet sugall, illetve áttekinthető módon tartalmazza az elérhető információkat a lakásról/házról, ami nagyfokú bizalmat épít a vevőjelöltekben! És ez az egyik legfontosabb tényező az eladásban! Ami még fontos, hogy elkészítjük a megfelelő hirdetési szöveget, ami kellően informatív és a vevőt és az ő igényeit helyezi a középpontba! A bemutatáskor átadandó emlékeztető anyagot is elkészítjük Megbízónk részére, ennek segítségével a vevő magával viheti a tökéletes képet a lakásról, amivel mindig emlékeztethetjük a számára előnyt nyújtó paraméterekre.

Igény esetén a hirdetés interneten való elhelyezéséhez is tanácsot adunk (melyik portálokon érdemes hirdetni, a képek milyen sorrendben kerüljenek feltöltésre és mely fotók szükségesek a hirdetésbe).

III. Ingatlan értékesítése

Az ingatlan értékesítésben különböző formákban is segítséget nyújtunk, nem megszokott módokon, ám erről csak akkor érdemes beszélni, ha az előtte levő folyamatot végigcsináltuk együtt. Segítséget kaphatnak, akik önállóan, önbizalommal és tudással telve szeretnék értékesíteni ingatlanjukat és egyes esetekben lehetőség van a teljes folyamatot átadni profi kezekbe.

A Home Staging (ingatlanfelkészítés) teljes folyamata

Abban az esetben, ha úgy ítéljük meg, hogy az ingatlan megfelelő lehet a Home Stagingre, akkor az ingatlanfelkészítés első lépése mindig egy helyszíni tanácsadás és konzultáció, amely általában 2-2,5 órát vesz igénybe. A tanácsadáson átbeszéljük a lehetőségeket (pénzügyi, időbeli és a lakás kínálta lehetőségeket) és a célokat összhangba hozzuk egymással. Ennek eredményeképpen, miután a szükséges feladatok, konkrét tennivalók, megoldási utak kijelölésre kerültek, következhet a megvalósítás. A sikeres eladáshoz vezető további lépések minden ingatlannál mások, így azokat a konzultáción beszéljük meg, amikor már minden információ birtokában vagyunk.

A tanácsadás általában kiterjed

 • a lakás berendezésére, az esetlegesen beszerzendő bútorok vagy kiegészítők kiválasztására, a színek használatára, a funkciók kijelölésére,
 • a lakás értékének közelítő meghatározására,
 • a lakás célközönségének leszűkítésére,
 • a marketing stratégia és a tennivalók ütemtervének átbeszélésére
 • amennyiben szükséges kivitelező szakemberek bevonása a munkák elvégzéséhez azok ajánlására is.
  Csak olyan tennivalókat javasolunk, amik eladhatóbbá teszik az ingatlant, és amelyek biztosan megtérülnek, sőt sokkal többet adnak hozzá, mint amekkora költséggel járnak! Általában néhány százezer forint befektetésével milliós nagyságrendű értéknövekményt tudhatunk majd magunkénak, azon túl, hogy az ingatlan nagyon gyorsan eladhatóvá válik!

Ingatlanértékesítési styling és értékesítési marketing

Ha elkészültél a tanácsadáson kijelölt feladatokkal, következhet az értékesítést célzó styling, vagyis a megfelelő kiegészítők, dekorációk elhelyezése, majd a fotózás.
Egy jó marketing anyaghoz nagyon fontos
Ezen túl az értékesítés